Mindfulness

Mindfulness

Bir düşmanın yapacağını, senin yönlendirilmemiş zihnin daha kötüsünü yapıyor

"Buddha"

Acı çekmenizi sağlayan dış faktörler değildir. Acı çekmemize neden olan, buna izin veren eğitimsiz zihindir.Kendi kendini engelleyen duyguların zihnimizde ortaya çıkması hatalı davranmamıza neden olur. Doğası gereği saf kalmış bir zihin bu duygular ve sorun çıkaran düşüncelerin etkisinde kalır. Bu aldanmanın yarattığı güç hatalı davranmamıza neden olur, bu da kaçınılmaz şekilde bizi acıya sürükler. Büyük bir farkındalık ve ilgiyle bu sorunlu tavırları yok etmeye ve masmavi gökyüzünde toplanan bulutları dağıtmaya ihtiyacımız var. Kendi kendini engelleyen davranışlar, duygular ve düşünceler sona erdiğinde, onların neden olduğu zararlı davranışlar da ortadan kalkar.

"Dalai Lama"

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık)

Mindfulness yani bilinçli farkındalık, bilinçli bir şekilde yargılamadan ve merakla içsel ve dışsal deneyimlerimizin an be an farkında olmaktır. Farkındalık, düşünmek ile aynı şey değildir. Farkındalık tamamlayıcı bir zeka şeklidir; en az düşünmek kadar güçlü ve mükemmel bir bilme yoludur.

"Dr. Jon Kabat Zinn"

Bilinçli Farkındalık

Farkındalık özgür uyanıklıktır. Acı veren düşünceleri ve duyguları dengeli ve eşit bir şekilde kabul etmemizi sağlar.Farkındalığın tersi olan aşırı özdeşleştirme ise kendimizi duygusal tepkisellik içinde bulduğumuzda meydana gelir. Acı, algılamayı sınırlar. Bilinçli farkındalık ise ne vakit acı çektiğimizi, ne vakit kendimizi eleştirdiğimizi ve ne vakit kendimizi tecrit ettiğimizi fark etmemizi sağlar ve bize bir çıkış yolu gösterir.

"Klinik Psikolog Dr. Christopher Germer"

Mindfulness’ın Faydaları

  • Şefkatli ve bilinçli farkındalık tutumları
  • Duygusal Dayanıklılık
  • Duygusal Esneklik
  • Öz duygu düzenleme
  • Öz farkındalık
  • Zor zamanlar, zorlayıcı durum ve kişilerle başetme becerilerinin artması
  • Duyguların ve düşüncelerin farkındalığı
  • Şimdi ve burada ana odaklanma ile birlikte üretkenliğin artması
  • Sevgi dolu nezaket uygulamaları
  • Otomatik pilot halinden farkındalıkla çıkıp yavaşlamak
  • Formal ve informal mindfulness egzersizleri
  • Günlük hayata bilinçli farkındalığı kazandırmaka

Mindfulness ve Bilim

Jon Kabat-Zinn, 1979'da Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programını oluşturdu.

İngiltere’de birçok üniversitede olduğu gibi özellikle Oxford Üniversitesi’nde, Mindfulness Merkezi Psikiyatri departmanına bağlı olarak 2008 yılından bu yana yüksek lisans, araştırma ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.

Bangor üniversitelerinde 2001 yılında Prof. Mark Williams tarafından kurulan Bangor Üniversitesi Mindfulness Merkezi’de Psikoloji bölümüne bağlı olarak eğitici eğitmenliği programları ve bilimsel araştırmalar merkezi olarak çalışmaya devam ediyor.

Massachusets General Hospital, Harvard Üniversitesi, Toronto Üniversitesi, Wisconsin Üniversitesi, UCLA ve Carnegie Üniversitesi’nde Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı üzerinde pek çok araştırma yapmıştır.

2013 yılında bilim ve tıp literatüründe mindfulness ve klinik uygulamaları üzerine 1500 makale var. Mindfulness ile sağlık ve duygusal iyi oluş için klinik uygulamaları ve bu uygulamaların etkilerini arttıracak mekanizmalar üzerine profesyonel ilgi iyice artmış ve bu alanda giderek artan sayıda araştırmalara devam edilmektedir.

Dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlarda ve kliniklerde uzun çalışmalar sonucu elde edilen bu araştırma sonuçları, bilim insanlarının zihinle ilgili düşüncelerini değiştirmekte ve mindfulness’ın faydalarını bizzat yaşamış binlerce kişinin deneyimlerine güvenmemizi sağlamaktadır.

 

Beden Farkındalığı

Kendinizi içtenlikle keşfedin, burada mısınız değil misiniz? Bedeninizde misiniz yoksa ondan bihaber veya onun yalnızca kısmen mi farkındasınız?

“Bedeninizde misiniz?” dediğimde,

“Bedeninizi tamamen dolduruyor musunuz?” demek istiyorum. Ayaklarınızda mısınız yoksa sadece ayaklarınız mı var, bunu bilmek istiyorum. Onların içinde yaşıyor musunuz yoksa onlar sadece yürümek için kullandığınız uzuvlarınız mı? Karnınızda mısınız yoksa sadece belli belirsiz bir şekilde bir karnınız olduğunu mu biliyorsunuz? Ya da yalnızca beslenmek için mi var?

Gerçekten ellerinizde misiniz yoksa onları belirli bir mesafeden mi hareket ettiriyorsunuz? Hücrelerinizin, bedeninizin içinde onları dolduruyor musunuz? Bedeninizde değilseniz, bu andaki deneyiminizin önemi ne? Kendinizi gelecekte burada olabilmek için mi hazırlıyorsunuz? Kendinize “Şu veya bu olduğunda zamanım olacak, o zaman burada olacağım.” Diye koşullar mı koyuyorsunuz? Eğer şu anda burada değilseniz, kendinizi ne için saklıyorsunuz?

Hokusai der ki

Özenle bak.

Der ki dikkatini ver fark et.
Der ki bakmaya devam et, meraklı kal.
Der ki görmenin sonu yok.
Der ki her şey yaşam dolu;
Deniz kabukları, binalar, insanlar, balıklar,
Dağlar, ağaçlar.Ahşap yaşam dolu.
Su yaşam dolu.
Her şeyin kendi yaşamı var.
Her şey içimizde yaşar.
Der ki bütün dünya içindeymişçesine yaşa…
Önemli olan önemsemen.
Önemli olan hissetmen.
Önemli olan fark etmen.
Önemli olan yaşamın seninle gerçekleşmesi.
Gör, hisset, bırak yaşam elinden tutsun.
Bırak yaşam seninle gerçekleşsin.